Färger påverkar oss

Färgglada väggar eller rent och enkelt vitt? Det är frågan många ställer sig när det är dags att måla eller tapetsera  om.  Just nu håller vi på att måla om vårt vardagsrum i vitt. Då rummet är  4o kvadratmeter och ca 4 meter högt, så gör jag inte gärna om det (under detta decennium  i alla fall). Jag gillar däremot att varierar mig vad gäller val av färger på accenterna. Just nu är det fuchsia och gult som gäller. Vi har även ett litet inslag av zebramönstrat. När målningen är klar ska jag visa resultatet i sin helhet. Marimekkotapeterna har jag gjort tavlor av.

• VITT är en färg som många av oss väljer till hemmet. Vitt är en färg som lugnar, och har visat sig ha en lugnande effekt på till exempel människor som drabbats av depressioner. Ofta brukar kritvit färg brytas med rött, gult eller blått, för att få en varmare eller kallare ton.


Foto: Bokoncept och Dur (tapeten heter Esplanad)

• GRÖNT är en färg som lugnar oss och gör oss mer skärpta. Forskning visar att vi har lättare att utföra precisionsarbete i gröna rum, vilket sägs vara en av anledningarna till att vi har gröna operationsdukar i Sverige.

Foton: Homepoint och casadeco.

• RÖTT uppfattas ofta som en kraftfull och eldig färg. Rött gör många av oss mer aktiva och mångas hjärtan slår något snabbare i ett rum med röda väggar. Detta kan ha att göra med att rött ur en biologisk aspekt ofta är en varnande färg i naturen.

Foton: Vi i villa och Sköna hem. Den röda färgen heter ”Kärlek” kommer från Alcro Designers och tapeten Katträd av Hanna Werning för Boråstapeter.

• GULT är precis som rött en intensiv färg som drar till sig vår uppmärksamhet. Det finns färgpsykologer som menar att gult kan ge upphov till illamående och sjösjuka, och det sägs även att gult är den första färgen ett spädbarn uppfattar.

Foto:  Donnasara och Colorama, tapet är från Midbec, Marcel Wanders

• BLÅTT har en rogivande effekt och är något av en motsats till rött: vi andas lugnare och blinkar mer sällan än normalt i ett blått rum. Blått är också en kall färg, vilket gör att rummet kan uppfattas som svalare. Av dessa anledningar väljer många blåa nyanser i sina sovrum.

Foton: Vi i Villa och Sköna Hem
Källa text: Svenska målarförbundet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *